Mesh vs Repeaters

By 2 februari, 2021Smarta Inlägg

Mesh vs Repeaters

Mesh vs Repeater

Förr i tiden, ja för ett tiotal år sedan, revolutionerade det trådlösa nätverket de svenska hemmen. Första routern med en antenn spred ljuvlig internet till de närmsta rummen vilket innebar att en central placering av routern var att föredra. I takt med att bandbredden in i hemmen blev bättre och att fler apparater krävde god internetuppkoppling adderades antalet antenner routern och till sist liknade routern mer en igelkott än något annat. Problemet kvarstod dock. Det var fortfarande dåligt wifi på andra våningen och på altanen.

Jag vill ju ha lika bra uppkoppling i hela hemmet, även på tomten! Hur gör jag?

Ett sätt att utöka internetsignalen i huset är via en “repeater”.  Det är en internetförlängare som man stoppar in i ett eluttag och som har för uppgift att plocka upp signalen från en avlägsen routern för att sedan sprida vidare trådlöst internet till sin omgivning. 

Problemet är att en repeater löser problemet genom att (som den heter) repetera informationen. Det vill säga “upprepa” vad som just har sagts. Tyvärr så innebär detta att bandbredden på ditt nätverk halveras för varje repeater som finns i systemet och att hastigheten blir långsammare i hela huset. Ett annat problem med många repeaters är att dom skapar ett extra nätverksnamn (SID) i huset. Våra bärbara apparater försöker alltid att vara kvar i det nätverket du primärt har valt och när du förflyttar dig mellan din router och in i en del av huset som repeatern ansvarar för så förstår inte tex din telefon att detta har hänt och du måste då ibland välja repeaterns nätverk manuellt för att få bra mottagning. Krångligt och osmidigt!

Mesh till vår räddning!

Ett mesh-nätverk tar bort alla ovanstående problem (om man konfigurerat det rätt) och kan täcka flera hundra kvadratmeter bostad med störningsfritt, snabbt och härligt Wi-Fi. Tekniken har på kort tid utvecklats och går ut på att alla enheter i nätverket talar direkt med alla andra enheter i systemet utan att behöva en central router eller switch. I ett mesh-nätverk så sjunger så att säga alla accesspunkter i kör istället för var för sig (som repeaters gör).

Trots den fantastiska utvecklingen av trådlösa nätverk och mesh system, så kan det ju tyvärr vara så att ett av dina “gamer” barn klagar på dålig latency och att -”det laggar”. Det finns självklart lösningar på det problemet också, men det tar vi i en annan artikel.

Låter det krångligt? Kontakta oss så hjälper vi dig.