Den vanligaste missen vid skapande av ett smart hem

By 2 februari, 2021februari 3rd, 2021Smarta Inlägg

Den vanligaste missen vid skapande av ett smart hem

Ett bra Wifi är grunden till ett riktigt smart hem

Ett riktigt smart hem ska kommunicerar trådlöst med alla smarta produkter. Det finns många tekniska protokoll som man kan styra sina smarta prylar med allt ifrån Z-wave, Bluetooth, Zigbee och 433 Mhz-system för att nämna några. Detta innebär oftast att man styr dessa prylar med appar, knappar eller fjärrkontroller. 

Men om man inte tycker att det är så “smart” att behöva gå runt med mobilen och bläddra mellan massa appar så fort man vill göra en sak, hur gör man då?

Svaret är att använda ditt Wifi. Den gemensamma nämnaren, oavsett vilka protokoll man använder, är att man kan knyta ihop alla tekniska produkter via ditt Wifi genom en brygga (gateway). Genom att göra detta kan du styra alla produkter via en (1) app, smarta skärmar eller ännu enklare med din röst. 

En förutsättning för detta är naturligtvis ett du har ett Wifi som inte bara når alla ytorna där teknik skall styras utan även har en bandbredd som är tillräcklig för ändamålet. Önskar man en övervakningskamera vid garaget förutsätter ju det att den kan streama högupplöst video genom ditt Wifi. Samma utmaningar kan uppstå om du bor i ett hus med flera våningsplan eller tjocka väggar. 

 

Tips:

  • Börja med att säkerställ en bra bandbredd in till huset (minst 100/100 Mbit)
  • Bygg ditt trådlösa nätverk med mesh-teknik och undvik repeaters
  • Mät signalstyrkan men mät inte bara din signalstyrka där du har smart teknik idag. Mät signalstyrkan över hela tomten så den omfattar även framtida tekniska funktioner som robotgräsklippare, bevattningssystem, utomhuskameror eller er kommande bil.
  • Vid låg signalstyrka mellan våningsplan bör du placera en router på varje våningsplan och trådbinda dessa. På så sätt får åtkomstpunkterna bättre signalstyrka.
  • Prioritera de produkter som kräver mest bandbredd i nätverksinställningarna för att säkerställa driften för dessa. 

Låter det krångligt? Läs om hur vi kan skapa ditt smarta hem.